2008-08-31

Olimpinės pamokos

Rinka jau seniai diktuoja savo dėsnius sportui, sporto klubams, lygoms ir federacijoms. Baigėsi dar vienos nuostabios Olimpinės žaidynės, o aš eilinį kartą užduodu sau klausimą: kas šiandien stipresnis. rinka ar Olimpiniai idealai?
Atrodo, dar neseniai pats žaidynių pirmininkas nusileido pagundai paslapčiomis įsileisti į žaidynes iki tol niekintą reklamą, Atlantos miestas net neslėpdamas didžiavosi nusipirkęs teisę rengti žaidynes. Šiemet - naujas siurprizas: Olimpo dievai nebegriaudėja net tada, kai jų žaidynėse plevėsuoja iškruvintos vėliavos, o kariaujančių šalių sportininkams leidžiama ne tik rungtis, bet ir lipti ant garbės pakylos, gėdingai skambant nusikaltėli6kiems himnams.
Išvada aiški: rinka per daug lengvai nurungia Olimpinius idealus. Truputį gaila ir apmaudu. Kita vertus, visada įdomu paieškoti, ko būtų galima pasimokyti? Mane jau seniai jaudino sporto tema, o pasibaigusi olimpiada paskatino pasiskelbti nedelsiant.

Sporte, kaip niekur kitur, dirbama "maksimaliais sūkiais", spaudžiamas ir išspaudžiamas maksimalus darbingumas. Sporto specialistai geriausiai žino, kaip išvystyti žmogaus galias, kaip pasiekti maksimalų rezultatą. Ir ne tik fizine prasme. Jau seniai nebe paslaptis, kad sportininkų psichika taip pat profesionaliai treniruojama. Nors darbas ir verslas - ne sportas, vis dėlto, dažnai prireikia dirbti "ant ribos". Man visada atrodė, kad verslo žmonėms verta šio bei to pasimokyti iš sporto, kad be reikalo nešvaistyti energijos, negadinti nei savo, nei kitų žmonių nervų.

Pateikiu kelias galimas "olimpines" pamokas Jūsų teismui.

  1. Apšilimas. Gerai pradėti darbo dieną smagiai padiskutuojant su kolegomis, "apšilti" padarant kelis paprastus darbelius, negu atsiskaitant ar posėdžiaujant. Geriau pradėti susirinkimą pasidžiaugiant laimėjimais ar naujomis galimybėmis, negu skaičiuojant vis dar neatliktus darbus, linksniuojant klaidas ar klientų pretenzijas. Manau, kad savaitė tikrai būtų darbingesnė, jei atsisakytume ankstyvų (todėl nedarbingų) pirmadienio ryto posėdžių. Žmogui būtina "įsivažiuoti", "apšilti".
  2. Krūvio valdymas. Visose sporto rungtyse krūvis kruopščiai valdomas ir dozuojamas pagal ciklus: dienos, savaitės, sezono, olimpiniais, pan. Pasitikrinkime atidžiau, kokie yra darbo krūvio ciklai? Kokiomis dienomis ar mėnesiais reikia pasiekti didžiausią darbingumo lygį? Kokie renginiai reikalauja didžiausio įsitempimo visai organizacijai? Žmogus - ne mašina, nėra jokios prasmės be perstojo kelti reikalavimų kartelę. Geriausia, jei reikalavimai, kaip ir sporte, kiltų "bangomis". Su atitinkamomis pertraukomis atsistatymui. Manau, kad verta pastudijuoti profesionalaus trenerio vadovėlį.
  3. Laimėjimai. Kaip nebūna artistų be aplodismentų, taip nėra sportininkų be laimėjimų. Profesiniai konkursai, lenktynės dėl rezultato - puikios skatinimo priemonės tiems, kas linkę į ekstremumus. Savaime suprantama, kad pabaigoje turi lietis šampanas, griaudėti aplodismentai ir žėrėti viešai įteikti įvertinimo ženklai. Nugalėtojo euforija gerai veikia ne tik stadione.
  4. Treneris. Kuo aukštenio meistriškumo sportininkas, tuo subtiliau jis treniruojamas. Ne veltui versle tradicinę vadybą vis dažniau keičia "koučingas". Taip taip. Iš esmės - tai tas pats "treniravimas" aukštesnės kategorijos verslo specialistams.
  5. Dėmesio centrai. Didelės šventės, varžybos, festivaliai sutraukia daug turistų bei žiniasklaidos dėmesio. Kur daug žmonių, ten - daug pinigų, kur daug dėmesio, ten - gera vieta reklamai. Olimpiadose net valstybės iš kailio neriasi dėl parodytų vėliavų kiekio, medalio spalvų ar pozicijų sporto reitinguose.
  6. Didelės šventės. Kuo didesnė šventė, tuo daugiau galima uždirbti, o ne atvirkščiai. Geros šventės tos, kur gerai subalansuotas verslas su malonumu. Įvairūs festivaliai vos galus sudurdavo, kol niekino verslą ir nevertino rinkodaros reikšmės. Firmos siūlo milžiniškus honorarus už išskirtinę teisę tiekti savo prekes ar įrangą.
  7. Licencijavimas. Pagal License! Global, pasaulinė sporto (ne sporto prekių!) pramonė kasmet susišluoja beveik 20 mlr. USD už licencijų pardavimus. Kitaip išsireiškus, už "orą". Nemažas papildomas uždarbis, ar ne?

Kol kas tiek. Panašu, kad ateityje kažkuris iš punktų galėtų pavirsti atskiru straipsneliu. Kaip Jūs manote, kuris?

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Labas Remigijau,
Jusu mintys labai originalios :)
Ar galetumet patikslinti, ka naudingo galima rasti profesionalaus trenerio vadovėlyje?
Manau, kad 2 punktas pavirs straipsneliu ;)

Anonimiškas rašė...

Spėju, kad trečias... Tačiau jis, bus susijęs su kitais punktais. Olimpinė tematika yra tam tikra kitų sričių analogija, išryškinanti dėsningumus. Olimpiadoje dažnai girdėdavome komentarus - "jis (jie) pralaimėjo todėl, kad buvo silniau pasirengę psichologiškai". Taigi... :)

Remigijus Gineitis rašė...

Labas, Lina,

Ačiū už komplimentą.
Sporto treneriai mokomi kruopščiai paskirstyti sportininko krūvį pagal ciklus: savaitės, mėnesio, sezono, t.t. Tai būtina norint sparčiai pakelti sportininko galimybes neleidžiant tinginiauti bei neperdozuojant kruvio. Kai kurie treneriai planuoja sportininkų dienotvarkes valandomis metams į priekį.

Suplanuoti krūvio paskirtymą laike, ko gero labai praverstų bandomuoju laikotarpiu, nes naujas darbuotojas patiria didelę emocinę įtampą.

Kita sritis - projektų valdymas. Vykdant projektus, įtampos "pikas" visada būna projekto pabaigoje. Jis labai naudingas, bet jei užsitęsia, tai pavojingai krenta žmonių darbingumas, daugėja klaidų, pan. Todėl būtų labai naudinga planuoti įtampos kreivę iš anksto (beje, atrodo, kad kaip tik psichologinius triukus projektų valdyme siūlo garsioji Goldratt mokykla).

Remigijus Gineitis rašė...

Mielieji, Jūs visi teisūs. Bet kuriuo iš punktų galima parašyti visą knygą. Loterija yra tik tame, kaip atspėti, kas pirmas "aus į galvą". :)

Remigijus Gineitis rašė...

Pastebėjau, kad praleidau vieną iš svarbesnių punktų. Negadinsiu pagrindinio straipsnelio, o punktą įrašysiu tiesiai čia.

8. Sirgaliai. Įsivaizduokime, kaip jaučiasi sportininkai, kai juos palaiko "sava" komanda. O dabar, kai sirgaliai palaiko priešininkus. KOKS tas skirtumas? O dabar apmąstykime, KAIP elgiasi sirgaliai norintys palaikyti saviškius arba susmukdyti priešininko žaidėjus? Pagal šį pavyzdį galime elgtis ir darbo kolektyve. Jei palaikysime kolegas, galime tikėtis vienokio, o smukdydami - kitokio rezultato. Iš sirgalių lengvai galime pasimokyti KAIP tai daryti ir KO NEdaryti.

Remigijus Gineitis rašė...

Pagaliau atradau ir simbolinį punktą, kuriuo galima užbaigti rinkinuką:

9. Pastangų koncentracija. Jei ruošiatės eiti į svarbų derybų raundą ar ketinate pateikti klientui lemiantį pardavimo argumentą, prisiminkite, kaip atrodo olimpietis prieš startą. Sportas - tai koncentracijos menas. Atidžiai pasižiūrėkite į šuolininkų ar sprinterių veidus prieš startą, - gausite puikią susikaupimo metodų apžvalgą ir pamoką. Pastangų koncentracijos sportininkai mokosi nuo pat mažens, todėl sunku būtų rasti geresnį koncentracijos pavyzdį iš kurio verta pasimokyti.

Autorystė

© Visos publikavimo teisės priklauso tinklaraščio autoriui nuo pažymėtos publikavimo datos. Norėdami panaudoti bet kurį tekstą arba jo dalį privalote nurodyti šią svetainę-tinklaraštį ir autorių.