2008-09-17

Skydelių reklama: aklumas internete

"Skydelių reklama [Lietuvoje - RG] auga greičiau, negu kita kokia nors reklamos forma." - džiaugiasi bestmarketing. Džiaugiamės ir mes. Interneto vartotojų skaičius Lietuvoje taipogi auga greičiau, negu bet kurios kitos žiniasklaidos, o protinga reklama visada seka paskui vartotojus. Daugėja vartotojų - daugėja ir reklamos. Taigi, protu nesiskundžiame. Kas kita - žinios. 

Visada stebėjausi, kaip lengvai interneto portalai susižeria pinigus už reklaminių skydelių rodymą. Tik parodymą, o ne paspaudimus! Todėl apsidžiaugiau gavęs tyrimų medžiagą. Pasirodo, kad "auksinėje" arba "raudonoje" vietoje (puslapio kairėje) esančią reklamą pastebi apie 80% skaitytojų. Puikus rezultatas. Bet tik pirmąjį kartą! Pažvelkime į akių judesių įrašą:


Iš šio įrašo, kurį atliko MarketingSherpa, matosi, kad reklamos stebėtojų "aklumas" dvigubėja kas kartą gaunant naują el.laišką. Statistika pasiskirsto labai tolygiai:

  • pirmą kartą (kairysis pav.) reklamą kairėje paraštėje pamato 80% respondentų,
  • antra kartą (vidurinysis pav.) - 40%,
  • trečią (dešinysis pav.) - 20%.

Še tau boba devintinės! Reiškia, mes atkakliai mokame solidžius pinigus už reklamą, kurios vartotojai net nemato! Ką daryti? Sekti paskui vartotojų įpročius! Taigi:

1.    Dažnai kaitalioti reklamas "auksinėje" ("raudonoje") zonoje;

2.    Eksponuoti reklaminį skydelį vidutiniškai tiek, kiek reikia potencialiam klientui užsukti į tinklalapį du-tris kartus (pvz. vieną savaitę).

3.    Kurti išradingesnius skydelius, kurių tema po tam tikro laiko pasikeičia.

Vis tik, protingiausia būtų naudotis intelektualiomis naršytojų stebėjimo sistemomis, kurios atpažintų svečią ir rodytų reklaminius skydelius ribotą skaičių kartų. Taupytų ir pinigus, ir nervus! Tuo pačiu ir "aklumą" apgydytų.

Nagi, kas pirmas „praregės“ ir pasiūlys intelektualią skydelių reklamos paslaugą Lietuvos rinkoje?

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Bravo, Remigijau!
Kvalifikuotai ir labai taikliai aprašei problemą.
Kai žinai, kur įsmuksi, tai nors pasisaugoti gali :)

Anonimiškas rašė...

Gerb. Remigijau,
Ar galima butu is Jusu gauti staipsnyje pamineto tyrimo duomenis? Noreciau susipazinti issamiau.
Pagarbiai,
Audrone

Remigijus Gineitis rašė...

Gerb, Audrone,
Mielai persiųsiu Jums tyrimo duomenis. Parašykite man. Mano el.pašto adresas yra pateiktas profilyje.

Autorystė

© Visos publikavimo teisės priklauso tinklaraščio autoriui nuo pažymėtos publikavimo datos. Norėdami panaudoti bet kurį tekstą arba jo dalį privalote nurodyti šią svetainę-tinklaraštį ir autorių.