2009-10-22

Įmonės biudžetas per tris dienas (1 dalis)

"Aš išmokau sakyti žodį „neįmanoma“ labai atsargiai."

Verneris fon Braunas, inžinierius
Paskutinį metų ketvirtį visas įmones (na, gal ir ne visas, bent jau tas, kurios moderniau valdomos), kaip taisyklė, krečia karštinė: sudaromas kitų metų biudžetas. "Karštinė" tęsiasi nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių ir mažai priklauso nuo įmonės dydžio. Reikšmingiausia visame biudžeto sudarymo procese yra tai, kad jo metu pagrindiniai įmonės darbuotojai atitraukiami nuo pagrindinių pareigų - pridėtinės vertės kūrimo. Vietoje to, jie kruopščiai pildo ataskaitas, tikrina skaičius, derasi, leidžia laiką susirinkimuose, gaišina paklausimais kitus darbuotojus ir pan. Suprantama, valdymas ir planavimas reikalauja tam tikrų pastangų, idant darbas vyktų darniai visoje struktūroje. Vis tik, kaip ir visais vertės nekuriančiais atvejais, kyla du esminiai klausimai:
  1. Ar tikrai biudžeto sudarymas padės visus metus dirbti DARNIAU?
  2. KIEK LAIKO įmonė gali skirti biudžeto sudarymui ir svarstymui išlikdama konkurentabilia?
Manau, kad tema verta atidesnio žvilgsnio.

Anot "Infor" (JAV) specialistų, dažniausiai biudžeto planavimas vyksta taip: Jūsų vadovai leidžia Jums atspėti, kokius skaičius jie numatė Jūsų padaliniui arba krypčiai kitiems metams. Jei atspėti iš karto nepavyko - nebėda, - galėsite pakartoti dar porą kartų. Ir taip - kasmet.

Jei Jūsų organizacijoje biudžetas planuojamas tokiu pačiu būdu, turime Jums dvi klasikines žinias.
  1. Blogoji žinia: Jūsų įmonei artėja didelė bėda.
  2. Geroji žinia: jei dar nebankrutavote, vadinasi turite didelį resursų perteklių.

Išsamiau.
  1. Bėda yra ta, kad Jūsų įmonės vadovybė net nenutuokia, kur link "plaukia". O laisvoje rinkoje, kaip žinia, judėti "bet kur" ir dirbti "bet kaip" - pavojinga. Bet kada gali pasikeisti verslo sąlygos arba atsirasti kas nors įžvalgesnis ir atimti "geriausią kąsnį".
  2. Taip, jei galite sau leisti neefektyvų planavimą, - tikrai turite resursų. Deja, tiksliai įvardinti, kur jie yra, galima tik tinkamai sutvarkius apskaitą ir planavimą, o vėliau, pasinaudojant vienokiomis ar kitokiomis valdymo metodikomis, "nutirpdyti lašinukus".

Kaip visada, turime du pasiūlymus:
  1. Pradėti svarstymus dėl informacinės sistemos biudžetui planuoti diegimo. Nepigus malonumas, bet, kaip teigia "Financial Executive Research Foundation" leidinyje “Benchmarking the Planning Process”, "... Vidutinė kompanija (...) metiniam planui paruošti išleidžia beveik po 1000 USD skaičiuojant kiekvienam darbuotojui." Atlikite aritmetinį veiksmą ir suprasite, ką iš tikro reiškia žodis "brangu".
  2. Iškelti iššūkį: sudaryti biudžetą per 3 dienas.

Neįmanoma? Šį "argumentą" mes jau nesykį girdėjome. (bus tęsinys)

9 komentarai:

Arvydas rašė...

Pastebėjimai:
1. Kompanijoms valdymo sistemų pasiūlymus verta pateikti kaip "Atsiperkančius malonumus", o ne "brangius malonumus" :)
2. Moralizavimu vargu ar pavyks ką nors pasiekti... Geriausi pavyzdžiai - ekonominis efektas, valdymo efektyvumas ir panašūs dalykai. Pavyzdžiais, gyvais pavyzdžiais "užkrėskit".

Arturas Laskauskas rašė...

Remigijau, jau antros dalies laukiu :)

Remigijus Gineitis rašė...

Artūrai, ar biudžeto sudarymo terminas prispaudė? ;)

Anonimiškas rašė...

Dažniausiai softo diegimas neišsprendžia problemos. Bet kol yra tikinčių stebuklingomis softo galiomis- IT biznis klestės :)...

Remigijus Gineitis rašė...

Visiškai sutinku, kad programinė įranga tik perkelia tas pačias organizacines problemas į kompiuterį ir ten "užrakina". Norint turėti teigiamą efektą reikia tas problemas išspręsti iki diegimo.

Anonimiškas rašė...

Aisku, kad softas stebuklu nedaro, bet padeda - kaip ir kalkuliatorius ne stebuklinga lazdele, bet skaiciuoti lengviau :-)))

Remigijus Gineitis rašė...

O taip, jeigu įmonė sugeba išsaugoti sveiką protą ir išlaikyti supratimą, kad kompiuteris su visomis pasakiškai brangiomis sistemomis - tai viso labo gudresnis kalkuliatorius, o ne stebuklinga lazdele, - tada viskas puiku. :)

Anonimiškas rašė...

Sutinku, kad per tai, kaip ruosiamas biudzetas yra matyti kas per imone. Taciau be geros metodikos ir softo irgi rezultato nebus. Yra ir lietuviskos visai neblogos, pvz. www.mistika.lt

Remigijus Gineitis rašė...

Kažkaip nieko toje svetainėje nesimato... Ar galėtumėt kokią apžvalgą publikuoti?

Autorystė

© Visos publikavimo teisės priklauso tinklaraščio autoriui nuo pažymėtos publikavimo datos. Norėdami panaudoti bet kurį tekstą arba jo dalį privalote nurodyti šią svetainę-tinklaraštį ir autorių.