2008-07-03

X-as darbinių savybių ir asmenybės testas

Netikėtai pats sau atradau metodą, kuriuo jau kelis metus iš eilės, kasmet tikrinu kokios nors organizacijos darbines savybes. Tikrinu šiuos punktus:
  1. Vadovas. Ar pasitiki savimi (nei per daug nuolaidus, nei per daug griežtas)? Ar ryžtingas (sugeba nutraukti darbo rutiną)?
  2. Lyderystė. Ar yra darbovietėje žmonių, gebančių prisiimti atsakomybę, "uždegti", suburti kolegas?
  3. Komunikacija. Ar darbuotojai efektyviai apsikeičia nauja netikėta informacija, ar greitai susitaria?
  4. Komanda. Ar darbuotojai greitai susivokia prisidėti prie bendro reikalo, pagelbėti kitiems? Ar gali susitaikyti su laikinais nepatogumais vardan iššūkio?

Testas patikimas. Kad ir kaip būtų keista, metodas dar nė karto nenuvylė, nepateikė klaidingų įvertinimų. Visada prognozės pildėsi keliems mėnesiams ar net metams į priekį. Rezultatai parodydavo, ko verta ta organizacija, ar bus vaisingas to kolektyvo darbas? Dar daugiau: testo metu kolektyvas geriau susitelkdavo, pažindavo vienas kitą, suartėdavo. Suintrigavo? Norėtumėte, kad išduočiau testo paslaptį? Maloniai prašom!

Metodas juokingai paprastas. Norėdamas patikrinti minėtus keturis punktus iš eilės, tiesiog pasiūlau įmonės vadovui sudalyvauti asociacijos "InfoBalt" turistiniame sąskrydyje. Tik tiek!

Nors sąskrydis kasmet stebėtinai gerai organizuojamas (šiemet - jau 10-ą kartą), pasiruošti ir susiruošti nėra nei sudėtinga, nei brangu, tiek vadovai, tiek kolektyvas reaguoja labai savotiškai ir ... charakteringai. Nepaisant šio įdomaus testo, patys įdomiausi įvykiai bei išbandymai vyksta pačiame sąskrydyje.

Na gerai, prisipažįstu, kad šį straipsnelį rašau kaip savotišką vasaros vidurio
pokštą. Pokštas pokštu, bet įvykiai tikri, įspūdžiai nuoširdūs ir tik Jums,
mielas skaitytojau, spręsti, kas priimtina ir vertinga Jums, o kas - ne.

Taigi, šiemet jau 10-ą kartą nenuilstantis sąskrydžio "krikštatėvis" Juozas Žagelis išrinko naują vietą nuostabiose apylinkėse, tikslino nuostatus, organizavo, registravo, rūpinosi ir ruošė komandoms išmėginimus. Daug išmėginimų. Taupydamas vietą, paminėsiu tik kelis iš jų.

Turistinės technikos varžybos. Pats geriausias komandos išbandymo pratimas. Turistinės technikos kliūčių ruože nugali ne tie, kas fiziškai geriau pasiruošę. Nugali tie, kurie sugeba patys atiduodami visas jėgas išlaikyti šaltą protą ir neprarasti komandos jausmo. Juk čia - viskas kaip ant delno: puikiai matosi, kas, apimtas distancijos įkarščio, galvoja tik apie save? Kas sugeba, iš paskutinių jėgų įsikabinęs į lyną, įštiesti ranką savo komandos draugui? Kas, gaudydamas orą po eilinio spurto, gali apžvelgti savo komandos narius ir ... akimirksniu perrikiuoti juos pagal netikėtai pasikeitusias aplinkybes? Kas geba, klupdamas iš nuovargio, išgirst ir teigiamai sureaguot į draugo šūksnį? Kas po eilinės nesėkmės nukabina nosį, o kas tik dar uoliau stengiasi įveikti nelaimingą kliūtį?

Turistinis tinklinis (su nepermatomu "tinklu"). Idealus konfliktiškumo testas. Aiškiai matosi, kaip ir kodėl tarp grupės narių gimsta konfliktai, kas potencialus jų šaltinis, o kas iš komandos narių turi talentą "gesinti", valdyti situaciją?

Turistinis autoralis. Tai - ne autosportas. Čia vairuotojo meistriškumas beveik neturi reikšmės, taip pat, kaip ir automobilis. Tai - išbandymas šturmanui ir komandai. Įtemptoje aplinkoje pradedi iš naujo vertinti išradingumo dovaną, šaltakraujiškumą, gebėjimą orientuotis, susitelkti ir sutelkti kitus.

Ir varžybų, ir pertraukų metu žmonėse galima įžvelgti daug. Kas moka priimti sprendimus? Kas ryžtingas? Kas rūpestingas? (maistu, aplinka, gerbūviu taip pat reikia pasirūpinti). Kas sugeba savarankiškai susirasti savo rolę, o kam reikia padėti, nurodyti? Kas kūrybingas? (o kaipgi be turistinės saviveiklos prie laužo?).

Nors InfoBalt turistinis sąskrydis neoficialiai vadinamas pačiu sportiškiausiu neformaliu renginiu, visų didžiausia nauda, manau, atitenka tiems, kurie sugeba švęsti. Švęsti nuostabaus renginio pabaigą, svaigintis gamtos artumu, žmonių bendrumu, dalintis susikaupusiais įspūdžiais ir pasižadėti kitais metais vėl sugrįžti. Sugrįžti su tik ką įgytais draugais. Kad dar kartą patikrintų... save patį.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Pokštais net nekvepia... Tai puikus testas ir mokykla vienu metu.
Pastebėjimai taiklūs. Sveikinu, Remigijau :)

Anonimiškas rašė...

Labai geras straipsnelis! Puikus pastebejimai!

Anonimiškas rašė...

InfoBalt turistinis saskrydis is tikro yra jega! Gaila, kad apie ji tiek mazai raso. Aciu, Remigijau, uz pastebejimus ir izvalgas! Meginsiu ir as pasinaudoti :)

Autorystė

© Visos publikavimo teisės priklauso tinklaraščio autoriui nuo pažymėtos publikavimo datos. Norėdami panaudoti bet kurį tekstą arba jo dalį privalote nurodyti šią svetainę-tinklaraštį ir autorių.