2009-07-22

Meniu inžinieringas: skalsos!

Cornell Universiteto mokslininkai patikrino, kaip kainos veikia restoranų lankytojų apetitą. Jie pasidomėjo, ar yra skirtumas NE kainoje, o tame, KAIP ta kaina užrašyta: $20.00, 20.00 ar "twenty dollars" (angl. dvidešimt dolerių).

Didelei visų nuostabai, rašant kainas formatu "20.00" klientai buvo linkę palikti 8% daugiau pinigų. Spėjama, kad dolerio ženklas lankytojams asocijuojasi su kiek prastesne patiekalo kokybe.

Be to, "meniu inžinieringo" specialistai nustatė, kad:
  • restoranas pelnosi labiau, kai kainos išdėstomos ne lengvai peržvelgiamamu stulpeliu, o po kiekvieno produkto aprašu;
  • mes linkę vertinti kainą $23 kaip mažesnę už $23.00;
  • žiūrėdami į meniu, mes nesamoningai manome, kad tokios kainos, kaip $20.00, rodo aukštesnę maisto kokybę, negu $19.99.
Taigi, kadangi jau rūpinamės ne tik patiekalo skoniu, bet ir išvaizda, tuo pačiu būdu pasirūpinkime ne tik jo kaina, bet ir tuo, KAIP ji užrašyta. Skalsos!

3 komentarai:

Arvydas rašė...

Naudingi pastebėjimai, Remigijau :)
Skaitydamas pasitikrinau savo reakcijas - jos praktiškai buvo analogiškos...
Išties, kaina 19.99 labiau tinkama prekybos centrui, kur "vaikomasi" centų ir stengiamasi kurti "kainuoja pigiau" įspūdį. Tačiau praktiškai visi žino šį triuką ir jaučia šiokį tokį apgaudinėjimą.
O apgaudinėti patiekiant gerą valgį... Nesolidu?

Anonimiškas rašė...

Ar žinote, kad kainos 9,99 sugalvotos pardavėjams drausminti? Kai atsirado kasos aparatai, pardavėjas turėjo atidaryti jį, kad duotų 1ct grąžos laukiančiam pirkėjui :))

Remigijus Gineitis rašė...

Arvydai,
žinojau dėl devyniukių, kurios suteikia kainai prastižo, gražos, kuri pamalonina pirkėją, galų gale mažesnio skaitmenų prieš kablelį skaičiaus (pvz. 99,9 vietoj 100,0), kuris asocijuojasi su mažesne kaina, bet kasininko drausminimo - nežinojau. Labai įdomu :)

Autorystė

© Visos publikavimo teisės priklauso tinklaraščio autoriui nuo pažymėtos publikavimo datos. Norėdami panaudoti bet kurį tekstą arba jo dalį privalote nurodyti šią svetainę-tinklaraštį ir autorių.