2008-11-19

Drąsių žmonių šalis

InfoBalt'2008 įvyko nepasant ekonominių, technologinių ir kitokių "oginių" kliūčių, kurios stipriai apkarpė galimybes prisikviesti gausybę smalsuolių ir visą savaitę juos linksminti beveik nemokamai. Kas naujo?
  1. Kad ir kaip būtų keista, ištisą dešimtmetį prie InfoBalt parodos prisidėdavo pati gamta. InfoBalt parodos metui, kaip taisyklė, sušvisdavo saulutė, nustodavo snigti, oras sušildavo tarsi pagarbiai prisidėdamas prie šventės. Simboliška, tačiau net šiemet, nukėlus renginį mėnesiu žiemos link, gamta nepakeitė savo tradicijų. Sėdintieji seminarų salėse ir koridoriuose buvo pasveikinti pirmuoju sniegu, gražiai nuklojusiu peizažą už lango.
  2. Renginys smarkiai prasiplėtė dalykiškumo ir praktiškumo prasme. Visiškai "susitraukė" parodų stendai, užtai gausybėje salių vyko ne tik seminarai su prezentacijomis, bet ir mokymai.
  3. Pasaulinė ekonomikos recesija privertė ITC vadovus rimčiau pasidomėti, kas dedasi tolimesniuose kraštuose. Pagaliau Lietuviai rimtai susidomėjo technologijų eksportu.
Renginys nustebino. Ne užjūrio svečių gausa. Ne technologiniais sprendimais, prie kurių pripratome per paskutinius keliolika metų. Nustebino informacijos apie kitas šalis kiekiu. Gyvenime nebuvau gavęs tokios koncentruotos dalykinės verslo informacijos apie mus supančias bei nutolusias valstybes. Vos per dvi dienas - daugiau, nei per kelias išplėstines turizmo parodas. Net lyginti nėra ką.

Pasirodo, Lietuvos informatikai ieškodami užsakymų jau yra išmaišę visus žemynus, užkilę į egzotiškas Himalajų karalystes, aplankę atogrąžų rojaus saleles (kuriose kompiuterio net nėra į kur įjungti), perėję dykumas, pasidomėję kariaujančiomis šalimis, o kai kurie - net susiplanavę filialus pačiame prestižiškiausiame technologijų megapolyje - "Silicio Slėnyje" (JAV)! Lietuvių specialistai jau paliko pėdsakus Australijoje, Japonijoje, Kanadoje, Afrikos džiunglėse, netoli Čingiz Chano gimtinės. Su išskėstomis rankomis yra laukiami Kazachstane ir Baltarusijoje, dėl kvalifikuotų žmonių stygiaus atsisako milžiniškų projektų Rusijoje. Čia - tai bent!

Savaime iškyla pagrindinė Lietuvos įvaizdžio mintis. Kaip kitaip pavadinti šalį, kurios žmonės gali:
  • šaltakraujiškai žengti į derybas su nežinomo tikėjimo "karaliukais"?
  • skristi keleiviniu lėktuvu, kuris įprastai tūpia į oro uostą "valdomo kritimo" režimu?
  • bendradarbiauti su tais, kurie, tarsi šaukštą, laiko rankoje ginklą?
  • nesupanikuoti, kai projekto įkarštyje klientas prisipažįsta, esą "manjana" ir pas juos yra, tik ... daug ilgesnė?
Dar sužinojau, kad apie 100 specialistų iš Lietuvos po IBM "vėliava" kasdien rūpinasi Šiaurės šalių informacinėmis sistemomis, o pasimetęs danas iš amerikietiškos "Computer Sciences Corporation" su Lietuvos pilietybės pažymėjimu niekaip nesupranta, kodėl lietuviai nesiklaupia prieš jo siūlomus aštuoniais skaitmenimis matuojamus eksporto projektus, nors jis pasiruošęs pasamdyti tiek Lietuvos IT specialistų, kiek tik ras. Todėl šių metų InfoBalt konferenciją pavadinčiau pačia "globaliausia". Laikykitės, tautiečiai, taip ir toliau!

Grįžęs namo, radau kitą pakvietimą. Šį kartą į "Adobe MAX 2008 Europe" konferenciją. Pakvietimas intriguoja nemokamais kursais internetu ir yra suskirstytas į dvi atšakas: tiems, kurie nori programuoti įspūdingiau ir tiems, kurie mano, kad jų įgūdžiai pakankami. Aš likau taip sužavėtas, kad tiesiog žodžių pritrūko... 

Kaip manote, ar neatėjo laikas išdrįsti InfoBalt asociacijai rimčiau ir išradingiau naudotis rinkodara?

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Nuostabu! Ir muzika ir vaizdai! Super! Noriu i "Adobe MAX 2008 Europe" :)

Anonimiškas rašė...

kas ten nuostabu?

Anonimiškas rašė...

Spustelkite fona ir pateksit i neitiketina pasauli. Ten irgi viska reikia spaudyti kad keistusi muzika ir vaizdai. Labai grazu!

Anonimiškas rašė...

infobaltui jau seniai laikas kerpes nusivalyti. dizainas kokiu 10 metu senumo

Autorystė

© Visos publikavimo teisės priklauso tinklaraščio autoriui nuo pažymėtos publikavimo datos. Norėdami panaudoti bet kurį tekstą arba jo dalį privalote nurodyti šią svetainę-tinklaraštį ir autorių.