2008-11-08

Rinkodaros prezidentas

Nuo šiol asmuo, norintis tapti JAV prezidentu, turės pirmiau laimėti "Metų Rinkodarininko" titulą. Bent jau taip užkėlė reikalavimų kartelę naujasis JAV prezidentas Barakas Obama, dar prieš pergalę rinkimuose paskelbtas "Metų Rinkodarininku 2008".

Kol apžvalgininkai kapstosi nugalėtojo programiniuose teiginiuose, politinėse pažiūrose, ekonomikos gelbėjimo siūlymuose ir pan. (kurie silnai įtakoja politinės rinkos dalyvius - rinkėjus su rinkikais), paanalizuokime veiksmus, kurie buvo meistriškai atlikti dar iki rinkimų. Kitaip sakant - į rinkodaros veiksmus, paklojusius B.Obamai greitkelį į pergalę.

  1. Per savo svetainę my.barackobama.com sukūrė asmeninio dėmesio kiekvienam iš rinkėjų įspūdį daugiau kaip milijonui registruotų lankytojų. Ideali politinė strategija!
  2. Susegmentavo rinkėjus, suteikdamas galimybe savarankiškai jungtis į tūkstančius smulkių grupių pagal interesus ar gyvenamą vietovę, sudarant neribotą segmentų skaičių.
  3. Kiekvienas rinkėjų segmentas gavo skirtingus, individualius pranešimus pagal 23 tikslines grupes30 aktualių politinių temų54 geografines vietoves ir diskusijas su savo pasirinktos grupės nariais.
  4. Rinkėjų dėmesys buvo išlaikomas per visą reklamos, atsiprašau, - rinkimų kampaniją per sudarytas galimybes bendrauti su organizatoriais, kolegomis, rinkikais, pasireikšti tinklaraščiuose, dalyvauti susitikimuose bei gauti užsiprenumeruotus pranešimus ir priminimus apie įvykius.
  5. Galų gale, reikia pažymėti, kad charizmatiškas B. Obama puikiai atliko savo asmeninį, kaip "brendo" arba pagrindinio personažo vaidmenį.

B. Obama leido reklamai po 2,8 mln. USD kasdieną, t.y. beveik du kartus daugiau už Dž. Makeiną ("Advertising Age" ) ir atliko rinkodaros veiksmus kvalifikuočiau, intensyviau ir sėkmingiau, nei jo konkurentas. Rinkimų metu Obamos rezultatai aplenkė Makeino socialiniuose tinkluose:
  • "Facebook" ir "MySpace" - 380%
  • "YouTube" - 9 kartus
  • "Twitter" - 240 kartų

"Mūsų naujasis Prezidentas turi ką pasakyti apie tai, kaip pasiekti teisingas auditorijas teisingomis pranešimų rūšimis pasinaudojant teisingomis priemonėmis" - taikliai pastebi Suaad Sait blog.reachforce.com

Taigi, stebime gryną rinkodarininkų kovą rinkimuose.
O aš vėl klausiu: ir kuo gi čia dėta politika?


4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

"B. Obama leido reklamai po 2,8 mln. USD kasdieną", todėl tapo "Metu Rinkodarininku 2008" :)

Anonimiškas rašė...

Makeinas turbut nezinojo, kas tas Twitter :)

Anonimiškas rašė...

Apklausoje, kokia turi būti kita dienoraščio tema, laimėjo punktas "Smulkūs rinkodaros triukai". Hmmm... B. Obamos rinkodara - smulkus triukas? :))

Remigijus Gineitis rašė...

Arvydai,

malonu matyti vėl apsilankiusį :)
Straipsnelis "Rinkodaros prezidentas" paskelbtas gerokai anksčiau, nei baigėsi apklausa.

Į pageidavimus, žinoma, bus atsižvelgta. Skelbsiu straipsnelius rinkimų rezultatų tvarka. ;)

Autorystė

© Visos publikavimo teisės priklauso tinklaraščio autoriui nuo pažymėtos publikavimo datos. Norėdami panaudoti bet kurį tekstą arba jo dalį privalote nurodyti šią svetainę-tinklaraštį ir autorių.