2009-06-14

Konfliktiški žmonės: bėda ar nauda?

Rinkoje veikia ne objektai, o subjektai. Rinka yra žavi tuo, kad įvairiausi subjektai joje įgauna prasmę.

Turbūt visi sutiksite, kad jokiame kolektyve nėra mėgstami konfliktiški žmonės. Pasiklausinėję aplinkui, sužinosime tą patį: jokie vadovai nenori priimti į savo kolektyvą konfliktiškų darbuotojų, žmogiškųjų resursų specialistai stengiasi kuo anksčiau nustatyti ir atmesti konfliktiškus kandidatus. Kita vertus, nepaisant didelio pasipriešinimo, atrankų ir pan., konfliktiški žmonės kažkodėl egzistuoja, savaime randasi net draugiškiausiose komandose ir, matyt, yra visuomenei reikalingi.
Kelios taisyklės, kurias verta paminėti.
  1. Ne atskiri žmonės gimdo konfliktus, o priešingybių susidūrimas.
  2. Ne konfliktai yra kenksmingi. Kenksmingi yra nemokšiškai išspręsti arba nuslopinti konfliktai.
  3. Nepainiokim psichinių negalavimų su konfliktiškumu. Perleiskim tą sritį kitiems specialistams.
Kokia nauda iš konfliktiškų žmonių? Kaip juos valdyti ir sėkmingai panaudoti?
  1. Anksčiau sureaguoja ir signalizuoja apie pavojus ir artėjančias problemas. Kol prisitaikantieji snaudžia, laukia, ką konstatuos vyresnybė, arba tiesiog bukai atsiduoda tėkmei, konfliktiškieji atvirai išsako savo abejones. Iš karto. Kaip manote, kas įvyks, jei pradėsime tokias abejones neigti? Taip, konfliktas. Kas jį išprovokuos? Skelbikas ar neigikas?
  2. Atviriau skelbia savo įsitikinimus. Tai - blogai ar gerai kolektyvui? "Tyli kiaulė gilią šaknį knisa" - sako lietuvių liaudies patarlė. Su kuo norėtumėt atsidurti sudėtingoje situacijoje? Su tylia kiaule ar su siganlizuojančia šarka?
  3. Nebijantys konfliktuoti, kaip taisyklė nebijo ir iššūkių. Ir nesislepia kitam už nugaros. Dažnai jie kelia konfliktą tik dėl to, kad neįžvelgia pakankamo iššūkio ar erdvės sau. Tą nesunku pastebėti, nesunku koreguoti ir atitinkamai valdyti. Tereikia pakeisti nesveiką požiūrio kampą, esą kolektyvas svarbesnis už individus. Tikslo siekiančioje organizacijoje svarbiausia - tikslo siekis, todėl nebūtinai "bičiulių ratelis" yra efektyviausia tikslo siekimo forma. Reikalingi visokie žmonės.
Yra gyvenimo sričių, į kurias ieškomi būtent konfliktiški žmonės. Ne konfliktams kelti. Jie reikalingi greitos reakcijos, didelio savarankiškumo laipsnio ir koncentracijos reikalaujančioms užduotims spręsti. Būtų keista, jei Jūsų aplinkoje tokių sričių nebūtų...

5 komentarai:

Arvydas rašė...

Remigijau, ir toliau maloniai stebini taikliais ir reikalingais straipsniais :)
Paliesiu kitą aspektą - konfliktiški vadovai. Jie dažnai tokie atrodo iš šalies, tačiau kai įsigilini, tai jų siekiai ir norai yra suprantami ir netgi labai naudingi įmonei kaip organizacijai. Mano patirtis yra tokia - vienas vadovas, gerai žinantis ko nori, tiesiai šviesiai pasakė - "aš samdau tave, nes tu turi stuburą". Nors nepavadinčiau mūsų bendravimo konfliktu, tačiau diskusijų ir nuomonių skirtumų būna. Jis labai šito pasigenda iš savo pavaldinių, iš kurių tikimasi, jog jie imsis lyderio vaidmens, prisiims atsakomybę už rezultatus kartu su tam tikra veiksmų laisve ir dirbs "kaip sau".

Remigijus Gineitis rašė...

Arvydai, tikrai įdomiai praturtinai temą. Mano praktikoje irgi būtent vadovai būna patys konfliktiškiausi, be to teko skaityti knygą, kurioje teigiama, kad be "aštrių diskusijų" kultūros organizacija negali būti efektyvi.

Urbokida rašė...

Nesutinku su nuomone, kad konfliktiški žmonės yra postūmis į priekį, o visi kiti bukai sutinka su vadovais. Bukumas tikrai nėra vertybė ir su tuo sutinku. Tačiau be konflikto galima išsakyti savo nuomonę, manau, kad tai derybų menas. Atsakymas NE, tai ne argumentas. Jei sugebama be konflikto išsakyti savo nuomonę, tokius žmones labai gerbiu ir skatinu. Komandoj turėti konfliktišką žmogų, kuris bet kokia kaina stengsis kalti savo tiesą, nors akivaizdžiai klysta arba iš viso prietarauja tam kad prieštarauti... Labai sudėtinga dirbti kartu. Tai numuša visos komandos produktyvumą.

Remigijus Gineitis rašė...

Urbokida,
Nemanau, kad viskas taip paprasta ir vienareikšmiška. Skaitant Jūsų mintis iškilo du klausimai.
1. Mano supratimu, atsiradus grupėje nuomonių skirtumui, turime konfliktą. Kaip išsakyti ir apginti skirtingą arba originalią nuomonę "be konflikto"?
2. Ar galėtumėt patikslinti, kas yra tas teisėjas, kuris vienareikšmiškai nusprendžia, kad komandoje yra "akivaizdžiai klystantis narys"?

Remigijus Gineitis rašė...

Turtinga diskusija pagal šio straipsnelio temą įsižiebė LinkedIn grupėje: http://alturl.com/vsqy

Autorystė

© Visos publikavimo teisės priklauso tinklaraščio autoriui nuo pažymėtos publikavimo datos. Norėdami panaudoti bet kurį tekstą arba jo dalį privalote nurodyti šią svetainę-tinklaraštį ir autorių.