2008-05-31

“Iron Man”: verslas kine ar kinas versle?

Kai Tomas Kruzas režisavo savo pirmąjį filmą "Misija neįmanoma" (beje, su Ingeborgos Dapkūnaitės debiutu Holivude), Verbatim korporacija specialiai filmui pagamino magneto-optinį diskelį skaidriame korpuse. Kodėl? Nagi, jei įspūdingi herojai visą filmą vaikosi to diskelio, kodėl turėtų atsilaikyti klientai? Milijono verta asociacija!

Šiandien verslas žengia dar toliau. Oracle kompanija sukvietė savo partnerius ir klientus į nemokamą filmo “Iron Man” peržiūrą (ačiū, "Oracle Lietuva"). Neblogas pramoginis filmas. Be geros vaidybos, montažo ir įspūdingų specialiųjų efektų, ypatingai žavi skoningai vaizduojamos fantastinės technologijos, ateities dizaino procesas. Nors programinės įrangos filme niekas nesivaiko, vistik asociacija - aiški: super-programine įranga naudojasi tik super-žmonės. Kiti gi - apgailėtini mėgdžiotojai. Po premjeros "Oracle" atstovas įteikia plakatus su "sparnuotu" užrašu: "Hardware by Marvel. Software by Oracle." (technika - iš Marvel studijos, programos - iš Oracle kompanijos). Asociacijai išplėsti. Kodėl nepapuošus savo biuro įspūdingu plakatu? Kodėl nepasipuikuoti? (Beje, tai - dar ne viskas! Laukite viso "Marvel" ir "Oracle" bendradarbiavimo maratono: artėja dar trys filmai.)

Taigi menas ir verslas jungiasi vardų ("brendų") asociacijoms stiprinti. Šiais laikais kiekvienas mokinukas mokomas "grumtis" racionalių argumentų kalba. T.y. viena smegenų puse (50%). O kaip su asociacijomis? Deja, asociacijų "frontas" - vis dar išrinktųjų sritis. Mažai organizacijų turi tokią dovaną, dar mažiau moka ja pasinaudoti.

Ir netiesa, kad Lietuvoje be krepšinio nieko nėra. Atvirkščiai! Pasirodžius dar vienam keisto skonio mineraliniam vandeniui, mažai kas būtų kreipęs dėmesį, jei ne Virgilijus Alekna, godžiai geriantis TV ekrane iš naujoviško buteliuko. Jei Virgilijus geria, nenusinuodysim ir mes. Ir čiupom ragauti. Daug laiko praėjo, o "Rasa active life" iki šiol - vienas brangiausiai įkainotų mineralinių vandenų (kartais brangesnis už "Coca-Cola"!). Ir nesvarbu, kad skiestas! Nesvarbu, kad nenatūralus ir "pagamintas"!

Na, o krepšininkai? Retas krepšininkas - asmenybė, todėl ir asociacijos su jais silpnos, mažaveiksmės. Bent jau man nepavyksta prisiminti kažko reikšmingesnio...

Bet grįžkime prie temos. Taigi, verslas žengia dar toliau. Kai kurie konsultantai teigia, kad iš “Iron Man” filmo galima pasimokyti vadybos! Spręskite patys. "Be to, kad filmas žvėriškai įdomus", - rašo BUSINESS PUNDIT, - "Iron Man" pateikia pamokų kurias galima pritaikyti versle." Štai jos (citatos iš straipsnio):

  1. Diversifikuok arba mirk. "... Jei Jūsų verslas svyruoja, paklausk savęs: "Ką aš galiu daryti kitaip"? Žinok savo kertines kompetencijas, rask paslėptus būdus šioms kompetencijoms išryškinti ir nebijok besirutuliojančios vizijos."
  2. Kurk kompaniją su žmonėmis, kuriais pasitiki. "... gera filmo pamoka yra ta, kad Jūs turite pasitikėti žmonėmis, su kuriais dirbate. Verslus kuria žmonės, todėl - bėda, jei Jūs negalite visa širdimi pasitikėti ir suprasti, kas skatina arčiausiai esančius. ..."
  3. Kurk tai, ko pasaulis dar nematė. "... Jūs, be abejo, neturite gaminti skraidančio geležinio žmogaus-mašinos, kad pasiektumėte stabilią sėkmę, bet Jūs turite spręsti skausmingas savo verslo srities problemas. Ar Jūsų produktų, paslaugų rungtynės kinta?"
  4. Žinok, kas tave skatina. "Daug žmonių ... padrikai susideda prioritetus. Jie ... [dirba] dėl valdžios, pinigų, žavesio. Deja, šie veiksniai nesuteikia nei laimės, nei stiprios draugijos. Atlikite keletą dvasinių paieškų ir raskite, koks turėtų būti Jūsų gyvenimo darbas. Ar jis atitinka tai, ką darote? Jei ne, tikriausiai, Jums laikas keisti akcentus."

"Jei ieškote gerų verslo pamokų ar tiesog norite "užmušti" kelias valandas žiūrėdami pramoginį filmą - pasiieškokite “Iron Man”. Jis gali pakeisti Jūsų požiūrį į savo verslą." Reziumuoja BUSINESS PUNDIT.

Taigi, šiandien verslas žengia labai toli. Šiuolaikinės pramogos tuoj mus išves iš proto. Maža to, kad didžiąją darbo laiko dalį praleidžiame prie kompiuterių, o laisvalaikiu pramogaujame virtualiuose pasauliuose. Šiuolaikinis menas vėl aplenkia mūsų "dvigubą" vaizduotę ir kuria naują virtualumo dimensiją, kai jau sunku susigaudyti, kur baigiasi gyvenimas, o kur prasideda pramoga?

Tad, kas gi tas - “Iron Man”: verslas kine ar kinas versle?

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Labai patiko 4 punktai apie diversifikavimą, kūrimą pasitikėjimo pagrindu, naujo paieškas ir gyvenimo prioritetus (tikslus).
Patvirtinu, kad tai yra reikšminga, nes su šiais dalykais susiduriu kasdien, tiek savo versle, tiek stebėdamas savo klientų verslą. Šių punktų gal galėtų būti ir daugiau, tačiau tai jau kiekvienam, kaip sakoma, pagal skonį.
Dingtelėjo mintis - šį dienoraštį vertėtų atrasti verslininkų auditorijai. Ką manai, Remigijau?

Remigijus Gineitis rašė...

Arvydai,
visiškai sutinku. Šį tinklaraštį (dienoraštį) ir skiriu žmonėms, veikiantiems rinkoje, t.y. verslininkams. Visiems būtų geriau, jei prisijungtų kuo daugiau diskutuojančiųjų.

Anonimiškas rašė...

Remigijau,

Džiugu gauti tokias žinutes!
Noriu padėkoti už pozityvizmą ir įžvalgą: tiek daug galima rasti net veiksmo filme!
Ačiū Jums!

P.S. Labai jau daug šauktukų tame mano laiškelyje. Bet nenoriu nei vieno ištrinti!

Anonimiškas rašė...

Dėl krepšinio ir mineralinio esate nevisai tikslus sere :-)
Galima prisiminti kad ir "Montavit" reklamą su Jasikevičiumi, Macijausku ir ko. Na dar "Vytauto" reklamą "Atgauk jėgas" su Saboniu ir kitais.
Kaip sekėsi parduoti tą vandenį nežinau, bet dabar "Vytautas" reklamuojamas, kaip nepakeičiamas kalcio šaltinis :-)

Remigijus Gineitis rašė...

Vaidotai,
sutinku dėl skirtingų nuomonių, taip pat dėl skirtingų įspūdžių. "Atgauk jėgas" - puiki kampanija su išskirtiniu 20 a. krepšininku. Deja, rezultatus parodo pardavimai, o pats rašote, kad net asociacija nutrūko...

Autorystė

© Visos publikavimo teisės priklauso tinklaraščio autoriui nuo pažymėtos publikavimo datos. Norėdami panaudoti bet kurį tekstą arba jo dalį privalote nurodyti šią svetainę-tinklaraštį ir autorių.